Polityka cookies

Czym są pliki cookies?

Pliki cookies (popularnie zwane też ciasteczkami) to małe pliki wysyłane przez serwis internetowy i zapisywane w przeglądarce użytkownika.

Pliki cookies stosowane są w celu śledzenia ruchu na stronie internetowej. Ułatwiają one prawidłowe funkcjonowanie witryny, a także pomagają dostosować stronę do wymagań osób ją odwiedzających poprzez zapamiętanie ich preferencji oraz sposobu zachowania w serwisie.

Informacje zawarte w pliku mogą zostać odczytane przez serwer w trakcie trwania połączenia ze stroną. Technika cookies nie pozwala na odczytanie z komputera użytkownika żadnych danych prywatnych lub informacji o charakterze poufnym.

Przechowywanie informacji lub uzyskiwanie do niej dostępu nie powoduje zmian konfiguracyjnych w używanym telekomunikacyjnym urządzeniu końcowym (np. telefonie, tablecie, komputerze) oraz nie powoduje zmian w oprogramowaniu zainstalowanym w tym urządzeniu.

Kto zarządza cookies na stronie internetowej www.pco.com.pl?

Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym użytkownika serwisu www.pco.com.pl pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest administrator serwisu: PCO Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie (03-982) przy ul. Jana Nowaka – Jeziorańskiego 28, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy pod nr KRS 0000169830, NIP: 525-00-00-825, REGON: 010743638, BDO: 000018725 (dalej jako: PCO lub Administrator).

W jakim celu cookies są stosowane?

Przede wszystkim cookies pozwalają na:

  • zapamiętanie danych i wyborów użytkownika (na przykład: pamiętanie loginu przy ponownej wizycie oraz utrzymanie sesji dzięki czemu nie ma konieczności wprowadzania loginu i hasła do korzystania z kolejnych podstron) co jednocześnie ułatwia korzystanie z naszej witryny;
  • tworzenie statystyk strony internetowej, weryfikację liczby osób odwiedzających stronę oraz statystyk przepływu użytkowników pomiędzy różnymi stronami internetowymi i zachowań użytkowników na stronie co pozwala na ulepszanie stosowanych rozwiązań i mechanizmów używanych na naszej stronie;
  • dostosowanie zawartości strony internetowej do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych.

Dlaczego informujemy o cookies?

Stosowanie plików cookies zostało uregulowane Ustawą z dnia 16 lipca 2004 r. prawo telekomunikacyjne. Zgodnie z przepisami prawa korzystanie z funkcjonalności cookies wymaga uzyskania zgody osób przeglądających naszą stronę.

Wyrażenie zgody odbywa się za pomocą ustawień oprogramowania zainstalowanego w wykorzystywanym telekomunikacyjnym urządzeniu końcowym lub konfiguracji usługi. W związku z powyższym wyrażoną zgodę możesz cofnąć lub modyfikować jej zakres poprzez zmianę ustawień w swojej przeglądarce.

Jakie cookies stosujemy?

Stosujemy dwa rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies).

Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej).

„Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez użytkownika.

Nazwa cookie i źródło Rodzaj Cel zapisania Czas przechowywania
_ga (Google   Analytics)

_gat (Google   Analytics)

Stały Śledzenie nr IP poszczególnych odwiedzających i korzystania ze strony 1 rok od ustawienia
__utmb (Google   Analytics) Stały Ustanowienie i kontynuowanie sesji użytkownika w witrynie 1 rok od ustawienia
_gid (Google   Analytics) Stały Rozróżnianie użytkowników 24 godz. od aktywności

W jaki sposób można zarządzać plikami cookies?

Plikami cookies można zarządzać i dokonywać ich kontroli za pomocą przeglądarki internetowej. Każda przeglądarka internetowa umożliwia sterowanie ustawieniami cookies. Masz możliwość zarówno określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies, jak również usuwać pliki cookies usuwając je z „historii przeglądarki” (pamięci podręcznej) po opuszczeniu strony.

Szczegółowe informacje dotyczące zarządzania cookies:

  • zamieszczane są przez producenta danego urządzenia, którego używasz do przeglądania strony (instrukcja użytkowania lub strona internetowa producenta)
  • znajdują się w panelu zarządzania przeglądarką internetową, której używasz. W większości przypadku należy wybrać opcję „Menu” „Narzędzia” lub „Ustawienia” i tam odszukać sekcję odpowiadającą za konfigurację ustawień plików cookies lub za zarządzanie prywatnością podczas przeglądania Internetu.

Pomoc i kontakt:

W przypadku pytań lub wątpliwości odnoszących się do ustawień cookies w tym woli cofnięcia zgody na cookies lub problemów z samodzielnym jej wycofaniem lub innymi ustawieniami cookies skontaktuj się z nami za pośrednictwem adresu e -mail: iod@pcosa.com.pl.

 

Informacja o przetwarzaniu danych osobowych w związku ze stosowaniem cookies:

Plik cookies należy uznać za daną osobową, jeśli inne okoliczności, takie jak: czas, miejsce, w którym został on zapisany, lub jego zawartość z dużym prawdopodobieństwem umożliwiają identyfikację osoby, której dotyczy.

W związku z powyższym na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, zwanego dalej „RODO”, informujemy, że:

Administrator danych osobowych:

Administratorem danych osobowych przetwarzanych w ramach zarządzania plikami cookies na stronie internetowej www.pco.com.pl jest PCO Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie (03-982) przy ul. Jana Nowaka – Jeziorańskiego 28, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy XIII Wydział Gospodarczy pod nr KRS 0000169830, NIP: 525-00-00-825, REGON: 010743638, BDO: 000018725 (dalej jako: PCO lub Administrator).

Kontakt z Administratorem:

W przypadku pytań dotyczących przetwarzania danych osobowych lub chęci skorzystania z przysługujących praw może Pani/Pan skontaktować się z nami pod adresem korespondencyjnym siedziby PCO S.A. lub z wyznaczonym przez PCO S.A. Inspektorem Ochrony Danych pod adresem e-mail: iod@pcosa.com.pl.

Cel i podstawa przetwarzania danych osobowych:

Podane dane osobowe przetwarzane są w celu stosowania plików cookies i zarządzania ich ustawieniami. Pliki cookies mają natomiast na celu:

  • – ułatwienie użytkownikom korzystania z witryny poprzez możliwość utrzymania sesji i zapamiętania danych dotyczących logowania;
  • – efektywne zarządzanie rozwiązaniami technicznymi stosowanymi na stronie przez Administratora;
  • – dostosowanie zawartości strony internetowej do preferencji użytkownika oraz optymalizację korzystania ze stron internetowych.

Podstawą prawną do przetwarzania danych osobowych pozyskanych w ramach stosowanych cookies jest art. 6 ust. 1 lit. f) RODO, tj. prawnie usprawiedliwiony interes administratora polegający na efektywnym zarządzaniu witryną internetową oraz dostosowywaniem rozwiązań technicznych do odbiorców usług.

Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Zmiany preferencji w zakresie cookies (w tym ich wyłączenia) można dokonać w ustawieniach przeglądarki internetowej, przy czym zmiana ustawień odnosząca się do cookies może wpłynąć na zakres i formę wyświetlanych treści podczas przeglądania określonej witryny internetowej.

Pani/Pana dane osobowe nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym profilowane.

Czas przetwarzania:

Dane osobowe w ramach zarządzania plikami cookies przetwarzane są przez czas ustalony dla danego rodzaju cookies:

  • – cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej),
  • – „stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez użytkownika.

Udostępnianie danych osobowych:

Dane pozyskane w ramach zarządzania cookies mogą być udostępniane zewnętrznym dostawcom oprogramowania i serwerów, w tym dostawcom świadczącym usługi serwisowe infrastruktury informatycznej oraz zewnętrznym audytorom i kancelariom prawnym. Dodatkowo cookies mogą być analizowane za pomocą zewnętrznych dostawców cookies – np. Google Analytics.

Pani/Pana dane osobowe nie będą transferowane poza Europejski Obszar Gospodarczy.

Prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych:

W związku z przetwarzaniem danych osobowych, przysługuje Pani/Panu:

  1. prawo dostępu do danych osobowych,
  2. prawo do sprostowania danych osobowych,
  3. prawo usunięcia danych osobowych (prawo do bycia zapomnianym),
  4. prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
  5. prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, w tym profilowania, oraz na potrzeby marketingu bezpośredniego, w tym profilowania,
  6. prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy RODO.

PCO S.A.

PCO S.A. to firma z ponad 40-letnim doświadczeniem. Jest największym polskim producentem wyrobów optoelektronicznych z zastosowaniem technologii noktowizyjnej, termowizyjnej i laserowej.

KONTAKT

ul. Jana Nowaka-Jeziorańskiego 28
03-982 Warszawa
pco@pcosa.com.pl

Polityka cookies